“De wereld om ons heen verandert en wij geloven dat het belangrijk is om bij te dragen aan een eerlijke mode-industrie voor een betere toekomst.”

responsibility

Duurzaamheidsdoelen

Veel milieuproblemen zijn een gevolg van de mode-industrie, maar bij Aaiko geloven wij dat we samen een positieve impact kunnen maken en een duurzame wereld kunnen creëren. Op dit moment werken we aan ons duurzame business model.

In termen van quick wins zijn we al begonnen met: het scheiden van afval, het recyclen van koffiepads, het verminderen van papierverbruik en printen op FSC-gecertificeerd papier, gebruik van milieuvriendelijke producten en het invoeren van een veganistische maand voor de lunch.

People

Wij geloven in de kracht van co-creatie. Door betekenisvolle samenwerkingen willen we bijdragen aan een duurzamere en inclusieve samenleving. We besteden aandacht aan verschillende, mooie stichtingen zoals Pink Ribbon en Project Alex. Al onze collecties hebben hun eigen verhaal, waarbij vrouwelijke empowerment altijd centraal staat in onze organisatie. Gemaakt voor vrouwen, door vrouwen. Een krachtige boodschap waarmee de Suits You collectie wordt gevormd.

Planet

Bij Aaiko nemen we onze verantwoordelijkheid in het verminderen van de impact op het milieu. Door de hele toeleveringsketen - ontwerp tot winkel - is onze focus om elke stap in het proces zo duurzaam mogelijk te maken.

Eén van die stappen is het produceren in Europa/Turkije in plaats van het Verre Oosten. Dit vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Profit

Het Aaiko team werkt met passie aan een duurzamer bedrijf. We zoeken elke dag naar nieuwe mogelijkheden en hoe we onszelf kunnen verbeteren in wat we al doen.

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is het goed zorgen voor je kleding. Om onze klanten aan te moedigen om beter voor onze producten te zorgen, hebben we een paar eenvoudige tips & tricks.


GARMENT CARE

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is het goed zorgen voor je kleding. Om onze klanten aan te moedigen om beter voor onze producten te zorgen, hebben we een paar eenvoudige tips & tricks.

Vlekken verwijderen

Verzorg bevlekte kleding zo snel mogelijk. Probeer het mengsel van Marseillezeep en zuiveringszout (baking soda) te gebruiken, aangezien dat een effectieve, natuurlijke vlekkenverwijderaar is voor verschillende soorten vlekken. Als je niet thuis bent, kun je de vlek spoelen met mineraalwater. Vermijd het gebruik van warm water, want dat kan de vlek nog moeilijker maken om te verwijderen. Houd in gedachten dat de wasmachine zelden werkt voor het verwijderen van vlekken.

Verfris je kleding

Gedragen kleding hoeft niet meteen gewassen te worden. In plaats daarvan kun je ze hangend luchten. Voor verfrissing vul je een 1/5 emmer met witte azijn en 4/5 lauw water en laat je de kleding daarin een paar uur weken. Door de azijn worden bacteriën gedood. Spoel de kledingstukken na het weken af met water op kamertemperatuur en hang ze uit om te drogen.

Alleen wassen wanneer nodig

Het is niet nodig om je kleding na elk gebruik in de machine te wassen. We hebben de neiging om onze kleding snel te wassen. Dit hoeft alleen als ze echt vuil worden. Te vaak wassen veroorzaakt kleurvervaging en veroudering van de kleding. Je kunt je kleding in de buitenlucht hangen om ze op te frissen. Bovendien bespaar je dan water. Win-win! De enige kleding die je vaak moet wassen zijn ondergoed en sokken.

Als je de wasmachine gebruikt, probeer dan om de temperatuur te verlagen naar 40°C of zelfs 30°C. Dit bespaart ook energie omdat het waswater niet verwarmd hoeft te worden. Tip: stap over op een biologisch wasmiddel, dat is nog beter voor de kleding en het milieu.

Gebruik een waszak

Doe alle synthetische materialen, zoals polyester, in een waszak om microvezels op te vangen. Zo komen ze niet in waterwegen en uiteindelijk in de natuur terecht.

Microvezels beschadigen ecosystemen en komen uiteindelijk in de voedselketen en zelfs op ons bord terecht. Het gebruik van een waszak voorkomt dit.

Droog je kleding in de buitenlucht

Deze keuze heeft de grootste positieve impact op het milieu, je kleding en je portemonnee. In plaats van de droger kun je je kleding in de buitenlucht laten drogen. Probeer kledinghangers te gebruiken om je kleding nog beter in vorm te houden.

Stomen in plaats van strijken

Wanneer stoffen gekreukeld of rimpelig zijn, stoom ze dan. Dit is beter voor de vezels van de stof dan strijken. Het is ook een geweldige manier om je kleding op te frissen na een paar keer gebruik.

Repareer je kleding

Repareer je kleding voor een langere levensduur. Sommige kleine dingen kun je zelfs zelf doen. Met de reserveknoop en wat garen kan de knoop gemakkelijk op je kleding worden genaaid. Een gat in je overhemd kun je gemakkelijk dichtmaken met een naald en wat garen. Je kunt er zelfs je eigen ontwerpen op maken als je knutselaar bent. Make it your own!

Pilling op je breigoed verwijderen

Zelfs het fijnste breisel is niet immuun voor pilling, omdat dit een natuurlijk proces is dat wordt veroorzaakt door wrijving. Gebruik voorzichtig een scheerapparaat om alle natuurlijke pilling op je knitwear gemaakt van natuurlijke vezels te verwijderen. Your wardrobe treasures will look like new!